torsdag 15 april 2010

Bygg din egen pinhole camera!

Första inlägget från den 19-åriga, i Övikstrakten födda pojken Patrik! Jag ska börja blogga för 365 Övik och här följer som sagt, mitt första inlägg.

Du kanske, precis som jag, är studerande eller helt enkelt bara har lite pengar över till en kamera. Du kanske bara är intresserad utav kameror och skulle vilja bygga din alldelens egna kamera från scratch! Eller så tillhör du skaran som gillar att pyssla oavsett vad det gäller. Jag och Sandra har pysslat ihop varsin pinhole camera och dokumenterat det hela, så nu ska vi på 365 Övik visa ett utav många sätt att bygga en alldelens egen kamera!

En pinhole camera är den simplaste av alla kameror, och den uppfans redan på 1500-talet av någon smart snubbe. Den består helt enkelt utav en låda med ett mycket litet hål och ett fotopapper på andra sidan där bilden projiceras.

Det som vi använde till våra kameror var:

En liten tändsticksask
En tom läskbruk
En fotofilmrulle 35mm
En tom fotofilmrulle 35mm (fråga hos någon fotograf efter dessa!)
Eltejp
Svart tusch-penna
Knappnål
kniv (typ mattkniv)
Linjal
Knappnål
Sax
En tom plastflaska (vad som helst som är ganska runt och i hård plast funkar)

När bilden ska projiceras inne i kamerahuset så är det bra om det är någon ordning på fotofilmen, så därför ska den få gå mellan själva "lådan" i asken och askens "utsida". För att filmen ska kunna utsättas för ljus så skar vi upp ett 24x24mm stort hål i mitten utav lådan.















Med tanke på hur digitalt allting är idag så kanske inte alla vet att fotofilmen förstörs när den utsätts för mycket ljus! Okej det där var kanske att ta i, filmen måste utsättas för ljus för att det ska bli någon bild överhuvutaget, men vi vill att filmen inte ska exponeras för ljus mellan tagningarna så att säga, så därför såg vi till att det var så mörkt som möjligt inne i kamerahuset genom att måla allting svart.

Skär ett litet hål på utsidans framsida. Tänk er där linsen på en vanliga kamera hade suttit. Över hålet så tejpar vi fast en bit aluminim ifrån läskburken. Anledningen till att vi använder aluminium istället för kartong som resten utav kameran är "byggd" utav, är att det blir finare kanter när man sedan sticker hål i det med en nål.
Som sagt så ska vi nu sticka hål i aluminiumet med en knappnål, men se till att även hålet blir mitt på asken så att bilden projiceras mitt på filmen.















Isället för att trycka på en knapp när man ska ta kort så har vi valt ett lite enklar allternativ, en lucka! Den kan byggas och se ut nästan hur som helst. Den har bara ett enda syfte, att se till så att inget ljus tränger in genom "linsen" mellan tagningarna!















Nu är det dags att montera själva filmen i kameran! Till att börja med så behövs något som säger hur många "klick" du snurrat upp filmen, så att man kan hålla koll på hur långt du måste snurra för att inte fota över den andra bilden. Vi använde oss utav plasten ifrån en tom plastflasta (eftersom att den är rund) och fäste den så att det klickar för varje hål som finns på kanten utav fotofilmen!
Vi satte den nya fotorullen upp och ner för att den tomma rullens "film-upprullare" skulle hamnade uppåt, vilket gör det lite smidigare när du väl hittar det perfekta motivet att fotografera och måste rulla upp filmen fort! Sedan är det bara att köra på med eltejpen och se till att det är tätt överallt..



När kameran väl är klar så är det bara att söka motiv att fota och berätta för oss hur det gick med era kameror!

Extramaterial - Steg för steg i bilder

3 kommentarer:

klara sa...

vad ni är PYSSLIGA! har ni framkallat några bilder än?

Patrik sa...

Hehe, ja ibland så :) Nä vi har inte hunnit ta så många bilder än. Men vi är fundersamma på ifall vi måste göra framkallningen själva!

Viktor sa...

Skit najjs blogg!
Hur kommer jag i kontakt med er?
Maila till viktor@365saker.se så hörs vi.

// Viktor på 365 saker.